nedjelja, 9. rujna 2018.

„Na granici“ je sve već viđeno, što ne znači nužno i da je loše


Još od 2009. godine kad je Nova TV krenula s prikazivanjem obiteljsko-komične telenovele 'Najbolje godine'  i nakon velikog uspjeha koji je seriji priskrbio i drugu sezonu, Nova TV formulu zvanu „malo mjesto, puno smijeha“ uspješno je kopirala i u svojim budućim projektima. Godine 2014., nakon fijaska 'Zore dubrovačke', hrvatskim je gledateljima ponuđena plejada simpatičnih i komičnih likova iz fiktivnog sela Oštrovac u 'Kud puklo da puklo'. Kao i 'Najbolje godine', stanovnike Oštrovca prigrlili su što hrvatski gledatelji, što gledatelji iz Srbije, Crne Gore, BiH i Slovenije. Slična bi se situacija mogla dogoditi i s novom uzdanicom Nove TV, telenovelom 'Na granici' koja je s emitiranjem krenula ove nedjelje u primetime terminu.

Sudeći po prvoj epizodi, 'Na granici' ne nudi ništa novo. Neki bi joj mogli i zamjeriti što previše podsjeća na gorespomenuti hit Vlade Bulića i Mirne Miličić, i ne bi bili u krivu. Mjesto radnje je ponovno mjestašce u zabiti. Likovi su ponovno većinom komični, šašavi i ne pretjerano dramatični. Na takve kritike realno možemo odmahnuti rukom jer za domaće komične telenovele vrijedi ona stara i dobra „If it ain't broke, don't fix it.“ Gledanost tog televizijskog žanra vrti se između 600 i 750 tisuća gledatelja, stoga bi se dalo zaključiti da gledatelji prigrle domaće telenovele od samog starta i nastavljaju uživati u avanturama junaka sve do samog finala.


U fokusu priče je ekonomistica Petra Masle (Nadia Cvitanović) koja se po završetku studija vraća u rodno mjesto Lokvice kako bi od bake Zorke naslijedila ilegalni biznis švercanja dobara iz BiH u Hrvatsku. Trik je u tome što je mudra baba Zorka, koju poput seoskog Vita Corleonea vrlo dobra igra glumačka veteranka Nina Erak, u zadnji tren odlučila promijeniti uvjete nasljeđivanja posla. Prije nego što zauzme babinu poziciju, Petra se mora udati. Situacija se dodatno zakomplicira kad na Petru baci oko policajac Marko Lasić (Filip Juričić) koji ni ne sluti čime se bavi djevojka koju je putem do Lokvica odbacio svojim automobilom. Konflikt između protagonista je poznat odmah u prvoj epizodi, te je jedan od dijelova serije koji najviše obećavaju. Cvitanović i Juričić prirodno vladaju scenom i uz dosta kemije šarmiraju sami sebe, kao i gledatelje. Osvježavajuće je vidjeti u glavnoj ulozi novo lice poput Nadije Cvitanović koja je već zapaženiju ulogu odigrala i u filmu Ivana Salaja 'Osmi povjerenik'. Filip Juričić, nakon što je još mlad i zelen prije 10-ak godina odigrao glavnu ulogu u 'Ljubavi u zaleđu',  još od 2011. godine niže odlične uloge, što kao pozitivac ('Tajne'), što kao negativac ('Larin izbor', 'Vatre ivanjske'). Nadam se da će kemiju koju je imao s dosad najboljom partnericom, Jelenom Jovanovom u RTL-ovim 'Tajnama', uspjeti ponoviti i u ovoj seriji. Početak je zasad obećavajući.


Od ostalih ugodnih iznenađenja epizode valja izdvojiti Mladena Vulića u ulozi graničnog policajca Mate Butigana, Barbaru Nolu kao Gordanu, te Petru Kraljev u ulozi Matine otkačene kćeri Mirele. I Vulić i Nola napokon su izašli iz zone komforta, tj. igraju uloge (u ovom slučaju komične) u kojima ih nismo naviknuti gledati. Petru Kraljev, ugodno iznenađenje iz inače stravično dosadnih 'Zlatnih dvora', gledamo u nešto sporednijoj ulozi, no s obzirom na prijašnju ulogu vrlo je izgledno da će svojim talentom ponovno 'ukrasti scenu'.


Od negativnih strana izdvajaju se odabiri glumaca za glavne uloge. Momčilo Otašević, inače vrlo korektan u svakoj ulozi, je bio odsutan s ekrana niti puna tri mjeseca po završetku 'Čiste ljubavi'. Momčilo, super si, ali postaješ Ksenija Pajić domaćih telenovela. Kratak odmor od ekrana je nadasve potreban. No najveći minus epizode su svakako Milan Štrljić i Žarko Radić. Da odmah napomenem prije nego što na mene krenete drvljem i kamenjem, Štrljić i Radić su odlični glumci koje je užitak gledati. Problem je što su odlični glumci u IDENTIČNIM ulogama kao i u 'Kud puklo da puklo'. Isti karakteri, ista odjeća, ista gluma. Kad su u sceni s Momčilom, na momente se pitate gledate li stvarno novu seriju ili treću sezonu 'Kud puklo da puklo'. S toliko glumaca na domaćoj sceni, mislim da je casting director mogao biti malčice maštovitiji.


Nudi li 'Na granici' nešto novo u hrvatskoj teledramaturgiji? Ne nudi. Nudi dobro odigrane protagoniste s kemijom, otkačene situacije koje i izgledaju kao da bi se mogle dogoditi u stvarnom životu, te plejadu likova iz „malog mjesta s puno smijeha“. Na vama je da birate. Jeste li gledali prvu epizodu i što mislite o njoj? Javite se u komentarima.

'Na granici' se emitira od ponedjeljka do petka u 20:00 h na Novoj TV.

3 komentara:

  1. Administrator je uklonio komentar.

    OdgovoriIzbriši
  2. Damir Bastašić9. rujna 2018. u 23:48

    Gledao i iskreno ne znam šta da kažem.Nedostaje još jedna, dvije epizode za potpun dojam.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Naravno, tako ide s telenovelama, zato i imaju preko 100 i nešto epizoda. :D

      Izbriši