ponedjeljak, 17. rujna 2018.

'Pogrešan čovjek' oslanja se na melodramu, iako tu i tamo zapleše valcer s tragičnom dramom



Domaće telenovele vratile su se na program RTL-a nakon godinu i pol dana pauze, otkad je završio jedan od najvećih fijaska u kratkoj povijesti žanra, „komična“ 'Prava žena'. Za razliku od prethodnice, producentica i spisateljica Jelena Veljača, zadužena za hit serije 'Obični ljudi', 'Ponos Ratkajevih' i 'Larin izbor', ovog je puta odlučila odmaknuti se od komedije i ponuditi gledateljima pravu obiteljsku dramu. Za scenarij su zadužene i Dijana Pečkaj Vuković ('Pod sretnom zvijezdom'), te Zrinka Pavlić kojoj je ovo prvi izlet u sapuničarske vode.

Sudeći po prve dvije epizode telenovele 'Pogrešan čovjek', koje je RTL Televizija emitirala sinoć u primetime terminu, bez zadrške mogli bismo reći kako je Jelena ispravila pogreške iz prošlog projekta i kako će s 'Pogrešnim čovjekom' ponovno privući velik broj gledatelja uz mali ekran. Produkcijski je ponovno dovedeno do one visine koju smo već naviknuli gledati u RTL-ovim serijama poput 'Ruže vjetrova' i 'Tajni'. Dobro je i što RTL Televizija nije išla formulom copy/paste, te ljubitelji žanra ove jeseni mogu uživati u potpuno dvije različite domaće serije. Dok se adut Nove TV 'Na granici' u većinioslanja na komediju, 'Pogrešan čovjek' donosi nam dramatičnu priču o mladoj majci Lei Kalember koja će se morati suočiti sa svojim najvećim strahovima kad joj kćer tinejdžerica Zoe oboli od teške bolesti. Bez izbora, Lea kreće u potragu za Zoeinim biološkim ocem Lazarom Crnkovićem, vukom samotnjakom koji na otočiću provodi dane ribareći, odbačen od društva nakon izlaska iz zatvora u kojem je proveo godine zbog ubojstva koje nije počinio. Susret između centralnih figura telenovele je dodatno tragičan jer Lea prema Lazaru osjeća istinsku mržnju, te je uvjerena kako ju je prije 16 godina silovao za vrijeme studentske proslave u Zagrebu.


Zvijezde prve dvije epizode su svakako bili stariji i mlađi protagonisti, Emir Ćatović i Ivana Roščić, te Dora Dimić Rakar i Roko Sikavica. Ćatović, kojeg hrvatska publika po prvi put ima priliku gledati na malom ekranu, briljira kao 'Crni' Lazar. Sav njegov gnjev, očaj i ljutnju odglumio je pogledom, bez previše potrebnog teksta. Ivana Roščić, koju je televizijska publika dosad mogla gledati u malim gostujućim ulogama, vrlo je dobra kao napaćena majka koja se mora suočiti sa svojim traumama i demonima iz mladosti u želji da pomogne svojem djetetu. Ono što je iznimno pohvalno jest prirodnost kojom Dora Dimić Rakar i pogotovo Roko Sikavica interpretiraju svoje likove. Rokov 'Ven' i Dorina 'Zoe' buntovni su i zaljubljeni tinejdžeri, a takvi likovi često nailaze na velik otpor kod gledatelja ili zbog lošeg scenarija koji od njih čini nepodnošljivu derištad ili zbog lošeg castinga. Ovdje to definitivno ne bi trebao biti problem. Od ostalih glumaca, izdvajaju se Petar Benčina kao glavni negativac Mihajlo, Anja Matković kao Leina najbolja prijateljica Marina, te Bruna Bebić koja se pojavila u maloj, ali odličnoj sceni koja nam je definirala odnos Lee i njene majke. Bebić, čiji sam fan još od 'Larinog izbora' u kojem je vješto odigrala tragičnu Blanku, mogla bi u potpunosti zasjati kao ogorčena antagonistica ukoliko scenaristi krenu tim putem s razvojem njenog lika (za što pisac ovog teksta zdušno navija). 'Pogrešan čovjek' također nam na mali ekran vraća glumicu Mladenu Gavran, Igora Kovača u ulozi Leina doktora Davida, te glumačke veterane Daru Džokić, Goricu Popović, Marka Nikolića i Dragana Petrovića Pelea koje dugo nismo gledali.

Što se tiče nekih negativnih strana, prije svega, mali disclaimer. Volim Bojanu Gregorić Vejzović i smatram je vrlo dobrom i versatilnom glumicom. Moj problem ovdje je što je gledamo ponovno u ulozi u kojoj smo je već naviknuli gledati, onoj razvedene žene koja pokušava stvoriti mir između buntovnog sina i autoritativnog supruga. No za razliku od njenog televizijskog supruga, Gregorić Vejzović je već vrsna poznavateljica žanra i s lakoćom iznese i neke pretjerane melodramatske rečenice. Dražen Čuček, koji igra Bojaninog TV supruga, pretjerano je teatralan kao Venov strogi otac Zlatko, te čak i osam godina po završetku 'Bitangi i princeza' još se nije u potpunosti oslobodio lika konobara Armanda po kojem je TV publici najpoznatiji. Lik kojeg Čuček ima u rukama dosta je zahtjevan, stoga se nadam da će ispraviti greške počinjene u samom startu.


U svakom slučaju, sudeći po prve dvije epizode vrijedi baciti oko na 'Pogrešnog čovjeka'. S novim projektom, RTL Televizija mogla bi vratiti publiku koju je zadobila uz 'Ružu vjetrova', 'Tajne' i 'Vatre ivanjske', a izgubila uz 'Horvatove' i pogotovo 'Pravu ženu'. Seriju možete pratiti od ponedjeljka do petka u 21:00 sat na programu RTL-a.

Jeste li gledali prve dvije epizode? Kako vam se čine? Javite mi se u komentarima.

Nema komentara:

Objavi komentar